יום שני, 30 במאי 2011

מתנות משמחות

הבוקר, כשנכנסתי לאוטו של ריקי, הטרמפ שלי ללימודים, קיבלתי מתנה.
הייתי מאוד מופתעת, כי לא ידעתי אפילו שמגיעה לי אחת וכך זאת הייתה מתנה מוצלחת ביותר – גם מתנה וגם הפתעה. לא אגזים אם אומר שזאת אחת המתנות המשמחות ביותר שקיבלתי בחיי.
משום מה, ישר הנחתי שמדובר במתנת פרידה ולא הבנתי את פשר התזמון. הרי אנחנו נוסעים רק עוד שלושה חודשים וריקי ואני נתראה עוד הרבה בזמן שנותר עד אז. אחר כך חשבתי שאולי שוב מדובר במתנת תודה קטנה על העזרה שנתתי לה בכתיבת העבודות לסיום הלימודים. אבל זה לא היה זה.
מסתבר שזאת הייתה מתנת חתונה קצת מאוחרת. בגלל שעברו כמעט חודשיים מאז החתונה לא העליתי את האפשרות הזאת על דעתי, אבל עובדה. וזאת אחת הסיבות שהמתנה הזו כל-כך משמחת. כי חודשיים אחרי, מאוד כיף להיזכר שרק לפני חודשיים התחתנו, אלון ואני. כיף להיזכר באירוע המשמח הזה, בו היינו עטופים בהמון אהבה.
סיבה נוספת להיותה של המתנה הזו משמחת ביותר, היא שזאת מתנה שעשויה כולה בעבודת יד.
עם קצת עזרה מפה ומשם, ריקי הרכיבה עבורי את אחת המתנות היפות ביותר שקיבלתי בחיי. לקבל מתנה כזאת, שכל כך הרבה מחשבה, תכנון והכנה היו משולבים ביצירתה, זה פשוט מרגש.
קיבלתי שקית נייר-ידיות שעליה הדפס שחור של נסיכות ואצילים, כמו מכתביות או "פרסים" של פעם. בתוך השקית הייתה קופסת קרטון חום מלבנית ושטוחה, שנראה שיצאה ממנה בונבוניירה או מקלדת מחשב קטנה. על הקופסא היה מודבק סרט, רקע תכלת ומעליו פס תחרה לבן. בפנים הודבקה בטנה שחורה עם דבק חם שנתנה להכל מראה מהודר. שני פמוטים מחרס בעבודת יד שהכינה נועה, חברה טובה של ריקי, אמנית בעלת ידי זהב. שניים כאלה, יחידים ומיוחדים. אין עוד שניים כאלה בכל העולם והשניים היחידים הם שלי. מחזיק לקופסת גפרורים שבלעדיו אף ערכת הדלקת נרות אינה מושלמת. תפילה לערב שבת שלא צריך להיות דתיים או שומרי מסורת כדי להתחבר אליה, מרוב שהיא מדברת במושגים אוניברסאליים של שמחה טהורה וראשונית. וברכה אחת, קצרה וצנועה שאומרת המון:
"לדפנה ואלון
אוהבים
יעקב וריקי."


המתנה הזאת מילאה אותי שמחה לאורך כל היום. נשאתי איתי את שקית הנייר לכל מקום שהלכתי והיא נטעה לי שיר בלב וחיוך על הפנים. בערב שוב חשבתי איזו מתנה מוצלחת זאת הייתה ושלחתי לריקי הודעת טקסט מלאה בתודה ואהבה. היא, בתמורה, אמרה שהיא שמחה לחשוב שבזכות זה אזכור אותה בארה"ב. אז בכל זאת, זו גם מתנת פרידה מוקדמת.

אם כבר מדברים על ארה"ב ועל חפצים יפים ומיוחדים שיבואו איתנו, הגיע הזמן לספר על הפעמוניות. גם הפעמוניות הן מתנה משמחת, אבל הפעם מדובר באחת שקניתי לעצמי.
לפני שלושה שבועות היינו בפראג. זאת הייתה הפעם הראשונה של שנינו וביום הראשון, שעת בין ערביים, חצינו את גשר קארל מכיוון העיר העתיקה אל הגדה המערבית. בקצה הגשר העמוס דוכנים וציירי קריקטורות חיכתה חנות קטנה ודחוסה, עמוסה במגוון חיות ודמויות עשויות קרמיקה.
כשהסתכלנו דרך חלון הראווה לתוך החנות הקטנה הבחנתי במגש שעליו עמדו דמויות קטנות, מלאכיות. כל אחת ניגנה בכלי נגינה אחר. לכולן היו כנפיים. אלו לא היו סתם פסלים מקרמיקה, אלא פעמונים. התאהבתי בפסלונים הקטנים, אבל לא קניתי. אלון ואני הסכמנו שאולי לא יהיה נוח לסחוב קישוטים ושטויות אחרות לחו"ל. המשכנו ללכת. אבל בימים הבאים הרעיון שהשארתי את הפעמוניות הקטנות מאחור ייסר אותי והמחשבה שאחזור לישראל בלעדיהן ציערה אותי מאוד.
ביום האחרון של הטיול חזרנו לחנות הקטנה.
בחרתי שתי פעמוניות מזל. אחת מנגנת בצ'לו (או קונטרה-בס) ולה כנפיים ירקרקות והשנייה מחללת בחליל ולה כנפיים כחולות. הן השתיים היחידות שצבע הכנפיים שלהן היה שונה מצבע השמלה וזה מה שהביא אותי לבחור דווקא בשתיהן. אחרי גיהוץ הכרטיס, כשהפעמוניות כבר נעטפו בניילון פצפצים ובנייר משי ורוד, השמחה שלי לא ידעה גבולות. העברתי את המשך היום בריחוף ומדי פעם הצצתי בשקית ואמרתי לאלון כמה אני שמחה שלא השארנו אותן מאחור. הן יהיו הקישוט הראשון בבית שלנו באן-ארבור, מלאכיות של שלום שישמרו לנו על הבית ועלינו. כי אני החלטתי.


לארוחת ערב הכנתי עוף בעגבניות לפי מתכון של סבתא ריטה. זאת אחת המנות האהובות עליי מאז התקופה בה גרתי אצלה ואני לא מכינה אותה מספיק. זה תבשיל שמכינים בסיר על הכיריים וכיף לאכול אותו עם אורז או פסטה. השלב האחרון בהכנה של העוף הוא צמצום הרוטב והסמכתו. אני בדרך כלל מדלגת על השלב הזה כי אני עצלנית, אבל היום החלטתי ללכת לפי הספר. התקשרתי לסבתא כדי לרענן את זכרוני בנוגע לשיטת ההסמכה בה היא משתמשת.
אחרי שסבתא הסבירה לי שהיא מסמיכה עם קמח ובעצם עושה מן בשמל, המשיכה השיחה המשעשעת והתגלגלה כדלהלן:
אני: "אז כמה קמח את חושבת שכדאי לשים לסיר גדול של רוטב?"
סבתא: "סיר גדול? דפי'לה, כמה עוף הכנת?"
אני: "12 שוקיים נראה לי, לא המון"
סבתא (בפליאה הולכת וגוברת): "12 שוקיים?! דפי'לה, יש לך אורחים??"
אני: "למה סבתא, 12 שוקיים זה לא כזה הרבה. חוץ מזה, אלון נשאר מחר לבד בבית כי אני באה אלייך ואני רוצה שיהיה לו מה לאכול".
סבתא: "אה! שוקיים! אני לא יודעת מה חשבתי. שוקיים... טוב, אם זה שוקיים אז זה בסדר".
כשסיימתי את השיחה התגלגלתי מצחוק והלכתי לספר לאלון על סבתא שלי, המצחיקה. כמה אני אוהבת אותה.

לחיי מתנות קטנות, אישיות ומשמחות. כאלה שאנחנו נותנים לעצמנו וכאלה שאנחנו מקבלים מאוהבים ואהובים.

יום שבת, 14 במאי 2011

יום שישי הטוב והצ'ולנט המושלם

ביום חמישי בערב היינו בחתונה בתל אביב.
אני חושבת שזאת הפעם הראשונה שאנחנו נוסעים לחתונה באוטובוס, אבל זה דווקא היה די נחמד. מאחר והחתונה הייתה ליד רחוב המסגר, לקחנו קו 480 מירושלים ומונית מרכבת מרכז. קל ונוח. רק בוקר לפני חזרנו מפראג והיינו עוד קצת המומים מטיסת הלילה והמחסור בשעות שינה. אלון נרדם באוטובוס ואני הסתכלתי על הדרך וספגתי לתוכי את השקיעה לעברה נסענו על כביש מספר 1.

בשישי בבוקר התעוררנו ביקיצה טבעית בערך בעשר. הייתי צריכה לנסוע לקנות תרופות בקופ"ח ולהספיק לסופר כדי לקנות אוכל בכלל ומצרכים לצ'ולנט בפרט. ליאור הציע שנאכל יחד ארוחת ערב בשישי ואני מיד הצעתי שאכין צ'ולנט, כי בתקופה שהוא היה בקנדה שכללתי את הצ'ולנט שלי והבאתי אותו לדרגת שלמות (לטעמי ולטעמו של אלון) והבטחתי לו לא פעם שאחרי שיחזור לארץ יזכה לטעום מפאר היצירה.

אני נהנית להאכיל את ליאור מאותה סיבה שאני אוהבת לבשל לאלון. שניהם מגיבים לאוכל טעים באותה הבעה מתמוססת, באותן נהמות של תענוג ופליאה על עוצמת הטעם וההנאה. שניהם מחמיאים לי את המחמאות הגדולות והמשמעותיות ביותר בהכי פחות מילים שאפשר, אבל במגוון מחוות משכנעות הרבה יותר.

כמו אלון, גם ליאור אוהב לאכול, אבל הוא לא סנוב של אוכל. עבורי, שמבשלת בעיקר אוכל ביתי לא מתוחכם אבל מוצלח ועשיר בטעמיו, מדובר בטועם המושלם. אחד שאוהב בדיוק את מה שאני מבשלת והוא כמעט אסיר תודה על שנפלה בחלקו הזכות להכיר מישהי שיודעת לייצר בדיוק את מה שהוא אוהב - וגם עושה את זה טוב. It's a match made in heaven :)

יחסית לבוקרו של יום שישי, יצאתי קצת מאוחר מדי לסופר. ולכן, מיד כשהגעתי אצתי-רצתי למחלקת הבשר לקבל את הדין ולבוא חשבון במחיר האיחור הגס שלי. לא נשאר סטייק פרגית וגם לא שווארמה הודו. אלון שולח חיש קל לסופר השכונתי הקרוב (והיקר) יותר, לפצות על היעדר הפרגיות. את מקומה של השווארמה שלא הייתה גם שם, תפס קילו של פאלש פילה שאספתי היישר מאגף הקפואים, רחמנא לצלן. חשבתי לקנות קצת בקר טרי, אל תראו אותי ככה, אבל בשיחת ועידה משפחתית, עודי עומדת במחלקת הירקות, החלטנו שזה יכאב לנו בכיס. ושאם כבר משקיעים בבשר בקר טוב, לפחות שזה יהיה בשביל סטייקים ולא כדי להרוג לו את הטעם והצורה בתבשיל קדרה יהודי.

בזמן שעבר בין הקניות להתנעת סיר הצ'ולנט הספיקו הנתחים של הלז מעט להפשיר, אבל המרקם שהושג בתום בישול של כארבע שעות הביא אותנו להתגעגע אל השווארמה. קצת סיבי ויבש. נו, מה אפשר לצפות מפילה שהוא בכלל מדומה והיה קפוא כמה חודשים אחרי שטופל בנוזלים ומי יודע מה עוד. על טעויות משלמים, גם אם חסכנו בסאב טוטאל (ובשקט-בשקט אעיר ואוסיף, שגם נתחי הבקר השתבחו והתרככו בטעימה של היום שאחרי והם עכשיו רכים ונעימים ומלאי טעם).

אחרי שהפרחתי הרבה אוויר חם לפה ולשם, דיברתי על פרגיות ושווארמה והתנעות של סירים ולפני שאני מספקת את המתכון (כי בלעדיו זה סתם לא הוגן), אני נוטלת לי הפוגה, במחילה, כדי לחזור צעד או שניים אחורה ולספר את הסיפור של הצ'ולנט שלי מההתחלה. כי הוא לא היה כאן מאז ומתמיד והיותו איתנו קשורה בקשר הדוק לבית שאנחנו גרים בו.

הכל התחיל לפני קצת פחות משנתיים.
עזבנו את נחלאות מאחור ועברנו לבית רחב ידיים במושבה הגרמנית (ויש שיאמרו טלביה, הויכוח עדיין ניטש על הסוגיה החמקמקה של הגבולות שבין השכונות). רהיטי האלטע-זאכן שלנו אופסנו אחר כבוד במחסן שבקומת המרתף ואנחנו התרגלנו לרהיטים שבאו עם הבית, קומפלט. חלק מכלי המטבח שלנו דווקא כן נפרקו וסודרו בארונות ובמגירות, והמחבתות והסירים למדו לחיות בשלום עם דיירי הקבע היוקרתיים יותר שהיו שם לפניהם.
ואז פגשתי אותו...

(כן-כן, זאת אני הצלמת והמחשוף הקיצי שלי משתקפים בסיר)

החתיך האימתני מבית All-Clad. עוד אחד ממוצרי העלית שחולקים איתנו קורת גג.
הפגישה עם סיר-השבעה-ליטר הזה סימנה אהבה ממבט ראשון. ברזל יצוק. כבד ובטוח בעצמו, עם תחתית עבה שנועדה לשבת ימים כלילות על כיריים קרמיות מבלי להתרגש. החן הכסוף שלו. יכולת ההכלה שלו.


בהתחלה הוא איכלס רק מרק עוף. כמה פעמים אפילו בישלתי בו פסטה, מי היה מאמין. עד הפעם הראשונה שבה, במזג אוויר קצת קריר, חשבתי שהסיר הזה, עם ידיות הברזל שלו, יודע גם להיכנס לתנור. הצעתי לאלון שאכין צ'ולנט ובעיניו ניצת הניצוץ. כי הבחור האהוב שלי, בעלי שיחיה, כמעט כמו שהוא אוהב אותי, אולי אפילו יותר - הוא אוהב תבשילי קדרה.


וכך יצאנו למסע. הרבה התגלגל וקרה מאז אותו צ'ולנט ראשון. לשמחתי, כבר בפעם הראשונה קלעתי. פחדתי שיהיה מלוח מדי או לא מלוח מספיק, חששתי שאולי שמתי יותר מדי פלפל שחור. אבל צ'ולנט, בדומה למרק, מקבל הכל באהבה. כל עוד נצמדים לכמה כללים פשוטים. רעות, חברה טובה שלי, מצטטת את סבתא שלה שהייתה אומרת, שילדים הם כמו סיר של חמין. אתה יודע מה אתה מכניס פנימה, אתה אף פעם לא יודע מה ייצא. האמיתה הזאת תופסת לגביי החמין כמו שהיא קולעת לגביי הילדים.

כל צ'ולנט יוצא קצת אחר. קצת יותר שמן, קצת פחות מעושן, קצת יותר דייסתי, עם יותר או פחות רוטב. כמו במרק העוף מפוסט האוכל הקודם שלי, גם לצ'ולנט אינספור גרסאות, כמספר האמהות היהודיות כפול מספר סירי הצ'ולנט שהעמידו במהלך חייהן. אחרי חיפוש של שנה וקצת, התגלגתי אני לגרסא שלנו, שהיא הכי מדויקת עבורנו בטעמים ובמרקמים. אחרי שנפלתי בניסיון להכניס כבדים לקדרה (מה חשבתי לעצמי, בחיי) וכמעט קלעתי עם צ'וריסוס. אחרי שניסיתי גזר והבנתי שזה לא זה. אחרי ששמעתי על חמין של בוכרים ומעולם לא ניסיתי בעצמי.

וכך, ביום שישי אחד לפני כמה חודשים, אספתי בדיוק את המרכיבים הנכונים לעגלת הקניות שלי. ובאותה מידה של תושיה רבת מעוף, הצלחתי להכניס רק את הדברים הנכונים לתוך הסיר. התוצאה הייתה מענגת. פיצחתי את הצ'ולנט המשפחתי שלנו, הטעם הייחודי שמתאים רק לנו. מעכשיו מכינים כאן רק ככה. בשביל בשלנית שאוהבת לבשל אוכל בסיסי ומזין שגם נהנים ממנו, זוהי תחושת סיפוק והתעלות שאין שנייה לה. ניצחון.

רגע לפני המתכון, עוד כמה מילים על הצ'ולנט שלי, שלנו - 
אצלנו, אפיקורסים שכמונו, אוכלים את הצ'ולנט בערב שבת, בארוחה הגדולה של יום שישי. לא ככה ההורים שלי חינכו אותי, אבל כך התגלגלתי לעשות בבגרותי. הסיבה לכך היא שכחולת קרוהן, אני לא מתמודדת טוב עם אוכל שעבר בישול ארוך מאוד. בישול של לילה שלם משאיר אותי עם מגוון תחושות לא נעימות למשך שבוע לפחות. הצ'ולנט שלנו מתחיל להתבשל בצהרי שישי ואוכלים אותו כבר בשישי בערב וזה מספיק לו ולנו. מהסיבה הזאת הוא גם צ'ולנט בלונדיני ולא אחד בעל גוון שחום עמוק, אבל למי אכפת.

ואם זה לא מספיק, כאילו כדי להוסיף חטא על פשע, אצלנו אוכלים צ'ולנט כל השבוע, או עד שהסיר נגמר. ריקי, חברה אחרת שלי, נאחזה פלצות בפעם הראשונה שהיא שמעה אותי אומרת ביום שלישי, בדרך הביתה מהלימודים, כמה אני מחכה להגיע הביתה ולחמם לי קערית מלאה בצ'ולנט. מאז בכל פעם שאני חושבת על זה, אני מרגישה אשמה, מה שרק מוסיף לטקס טעם מתוק של מים גנובים.

אם כך - המתכון.

הצ'ולנט המושלם שלי
מה שאני מכניסה:
שלושה בצלים בינוניים או שניים גדולים חתוכים לקוביות גדולות, פרוסות או רצועות
עגבנייה אחת בשלה ורכה, חתוכה לקוביות גדולות
חצי ראש כרוב לבן, חתוך לקוביות (שאחר כך ייפרדו מעצמן לפי השכבות)
חמש-שמונה שיני שום שלמות, קלופות
מקל קבנוס אחד, חתוך לטבעות או לאורך או איך שתרצו
ארבע כרעי עוף מחולקות ללא העור
8-10 חתיכות (קילו) סטייק פרגית (השקר הגדול של תעשיית הבשר, זה סתם רבע עוף מפולט)
קילו-קילו וחצי שווארמה הודו נקבה
(כן-כן, אני יודעת, אני מכניסה טון וחצי של בשר לתוך הסיר הזה)
כוס אורז לבן
כוס גריסי פנינה
כוס חיטה
כוס שעועית לבנה של סנפרוסט (שלא דורשת השרייה או בישול מוקדם
אפשר גם כוס חומוס (אני לא תמיד שמה)
כעשרה תפוחי אדמה קטנים שלמים (אם אין קטנים שמים פחות תפו"א גדולים יותר וחותכים לחצי)
3-5 ביצים (אם רוצים)
שתי כפות דבש
שני תיונים של תה רגיל
פלפל שחור טחון, מלח, פפריקה מתוקה (ככפית מהשניים הראשונים וקצת יותר מהפפריקה)
מעט שמן זית לטיגון

מתניעים את הסיר:
1. בסיר גדול שאפשר להכניס לתנור מטגנים-סוגרים את נתחי הבשר מכל צדדיהם במעט שמן זית, עד שהם מחליפים את צבעם ומקבלים גוון מעט חרוך בנקודות נבחרות. מוציאים לצלחת או מגש לצד הסיר עד שסיימנו לטגן הכל. לא צריך להגזים אבל גם לא לחפף. המהדרין מייבשים את הבשר מהנוזלים לפני הטיגון במגבת נייר למטבח. אני נהנית לסבול כשהשמן מתיז עליי בגלל המים שבבשר. זה עוזר לי להישאר עירנית ;-)
2. מבלי לשטוף את הסיר שבו טיגנו את הבשר, מטגנים את הבצל. אם צריך, מוסיפים עוד קצת שמן. לא לדאוג אם תחתית הסיר מתמלאת שומן שרוף ואפילו קצת חתיכות עוף שנדבק. עוד מעט נגרד את זה וחלק מהטעם של הצ'ולנט מתקבל בדיוק מהשריפה הקטנה הזאת.
3. כשהבצל נהיה שקוף מוסיפים את הקבנוס ואחרי שהוא נהיה מבריק ושמח, מוסיפים את העגבנייה. מערבבים טוב-טוב ומתחילים לגרד את תחתית הסיר בעזרת כף עץ. הנוזלים של העגבנייה ימיסו את השומן החרוך ואנחנו נהיה שמחים כי הנה מתחיל להיווצר לנו רוטב.
4. אחרי שגירדנו את תחתית הסיר, מסדרים את הבשר שכבות-שכבות. זה לא הכרחי וזה לא משנה, ככה אני אוהבת לעשות. יש אחרים שבשלב הזה יסדרו שכבה של קטניות או דגנים. אבל זה מתכון לצ'ולנט שלי. אז תסדרו את הבשר. תודה.
5. מפזרים את הכרוב מעל הבשר בצורה שווה (פחות או יותר, גם ככה הכל מתערבב אחר כך בזמן הבישול).
6. השלב המסודר: בפינה אחת של הסיר שופכים בזהירות את האורז. בפינה צמודה את הגריסים, אח"כ את החיטה ואת השעועית. שותלים את תפוחי האדמה ושיני השום בתוך החגיגה. עכשיו אפשר גם להכניס את הביצים.
7. שלב ההרטבה: בכלי בעל קיבולת של שתיים-שלוש כוסות, שמים את הדבש, התיונים והמלח-פלפל-פפריקה. מוזגים מעל הכל מים שזה עתה הרתחנו בקומקום. מערבבים טוב-טוב, נותנים לתיונים למצות את יכולתם ואז ורק-אז, מוזגים את הנוזלים אל תוך הסיר בזהירות. מוסיפים מים רותחים עד שכל תוכן הסיר מכוסה בנוזל. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. אנחנו רוצים בעבוע עדין ולא יותר. זהו גם שלב בדיקת התיבול - אחרי כמה דקות של בישול טועמים מעט מהנוזלים עם כפית. אם לא מספיק מלוח, מוסיפים מלח.
8. מחממים תנור ל-160 מעלות צלזיוס. אחרי שהסיר היה על הכיריים כחצי שעה והתנור הגיע לחומו המירבי, מעבירים את הסיר לתנור. אני מניחה אותו על תבנית שציפיתי מבעוד מועד בנייר כסף - צפו לגלישה. כחצי שעה אחרי שהעברנו את הסיר לתנור, מרימים את המכסה ובודקים מה מפלס המים. אם אנחנו לא רואים אותם, צריך להשקות את הצ'ולנט. מוסיפים מעט מים רותחים עד שרואים שוב את קו פני הנוזל. חוזרים על הפעולה במידת הצורך כעבור שעה. הפעם האחרונה שנשקה את הסיר היא כשעה לפני ההגשה ובתנאי שהדגנים כבר נפוחים מרוב נוזלים שספגו.

זה צריך להיראות בערך ככה
לפני
אחרי

זהו.
באופן כמעט מקרי, יוצא שאני תמיד מתחילה להכין את הצ'ולנט בשלוש וחצי בצהריים. תוך 40 דקות מההתנעה הכל מוכן והמכסה מושם. בשבע וחצי אני מכבה את התנור ובשמונה יושבים לאכול.

. . .

ליאור הגיע בשבע וקצת והביא יין וסלט ירקות שתובל בהמון לימון ושמן זית מיוחד. מרב הוזמנה גם היא והגיעה יחד עם ליאור, נושאת שתי חלות קלועות שהיו עדיין חמימות מהאפייה. העלינו על השולחן גם אנטיפסטי עשיר-צבעים שהכנתי עוד לפני הצ'ולנט ולצדו טחינה לימונית שהחמיאה לו מאוד. יחד עם החלה, הסלט והיין, לא יכולנו לבקש יותר.

קינחנו בחליטת צמחים חורפית (שבכלל נועדה לעזור לאלון להיפטר מהשיעול הטורדני שמלווה אותו מאז יום קודם הנסיעה לפראג) ועוד הברקה של מרב - מגנום מיני. בבטן מלאה צ'ולנט קצת נאבקתי לסיים את הארטיק שלי, אפילו שהיה בגודל ננסי. אבל בסוף יכולתי לו והוא נכנע.

אחרי שנפרדו אורחינו מעלינו קרסנו מול הטלוויזיה וקצת אחר כך הלכנו לישון ושקענו בתרדמת צ'ולנט מהמשובחות שבהן.

בזכות האורחים היה לי גם תירוץ לקנות לי פרחים לשבת

זה היה יום שישי הטוב. כן ירבו.
שבת שלום.

יום רביעי, 4 במאי 2011

Yoga

כשהייתי בכיתה י"א התחלתי לעשות יוגה.
אמא שלי הצטרפה אז לקבוצה בשכונת חבצלת ברחובות ובשלב מסוים הצטרפתי גם אני והיינו נוסעות יחד כל שבוע ונמתחות ונושמות וחוזרות הביתה עם גוף עייף אבל מסופק.
התקופה ההיא של התרגול הייתה בשבילי תקופה של החתמה. נירה, המורה, היא אדם מיוחד במינו. היא גמישה וקטנה כמו קופיפה, מתקפלת לתנוחות מוזרות שמעטים יכולים להגיע אליהן. ויש לה איזה מן שקט כזה שאין שני לו. כמעט אחרי כל מילה היא עושה מין צליל כזה של "אה" שהוא חלקו שאלה וחלקו המהום לאישור. ותמיד תמיד תמיד התרגול אצלה התאים לי. הקצב, ההרכב, המיקוד של כל שיעור תמיד התחבר לי לנקודה שהרגשתי שצריך לעבוד איתה ועליה.
ואז עברתי ניתוח בכיתה י"ב ואחריו נחלשתי מאוד ולא חזרתי לתרגל. סיימתי את התיכון ועברתי לת"א ושם ניסיתי שוב לתרגל. היה לי מנוי לחדר כושר שהיו בו שיעורי סטודיו. אחרי שיעור אחד של פאוור יוגה, סגנון אלים במיוחד, החלטתי שאולי זה לא בשבילי וחזרתי להליכון.
כשחזרתי לגור אצל ההורים ועבדתי בת"א שוב חזרתי לתרגל אצל נירה אבל ניתוח נוסף קטע את הרצף.
ואז בקיץ שבין שנה א' לשנה ב' של התואר הנוכחי שוב חיפשתי מקום לעשות בו יוגה. הרגשתי שאני חייבת את זה לגוף שלי אחרי תקופה ארוכה מדי של ישיבה בכיתות ונסיעות אוטובוס ארוכות. גרנו אז ברחוב הפלמ"ח והקריטריון היחיד היה הקירבה לדירה. כך הגעתי לתרגל קונדליני יוגה. אחרי השיעור הראשון הרגשתי שההחתמה של נירה קצת מתרופפת. אולי סופסוף אצליח לתרגל יוגה עם מורה אחרת בלי להרגיש שהקול שלה הוא לא הקול הנכון והמילים שלה לא המתאימות ביותר וסדר האסאנות שהיא בוחרת לא פורט לי על המיתר הנכון.
בחודש הראשון הלכתי שלוש פעמים בשבוע. התמכרתי. נהניתי מההשפעה שהייתה לתרגול על הגוף שלי ועל המחשבה שלי. הרגשתי כאילו לקחתי נשימה עמוקה. היוגה סידרה לי את מחזור העירות והשינה, את תחושת הרעב והשובע. הרגשתי שהגוף שלי הוא מיתר מתוח שרק מחכה שאפרוט עליו. נהניתי.
ואז הפסקתי ללכת. שנת הלימודים הבאה התחילה, העומס שוב התגבר. ואולי גם חלק מהקסם פג. פה ושם עוד חזרתי לשיעורים, אבל שוב לא שחזרתי את התקופה ההיא, של ההתחלה הנעימה, התחושה שהגעתי בדיוק למקום הנכון בזמן הנכון.

היום סופסוף הלכתי לשיעור ניסיון בסטודיו יוגה קרוב מאוד לבית.
הכל התחיל כשחשבתי שאולי הגיע הזמן שאעשה מנוי לחדר כושר, כדי לרדת במשקל וקצת לעצב. ואז לפני שבוע הייתי בשיעור ניסיון בחדר כושר בעיר ונזכרתי שאני בעצם לא אוהבת חדרי כושר. אני כל הזמן רק מחכה שיגמר כבר ואני אוכל לרדת מהמכשיר וללכת הביתה. בכלל מה שעניין אותי זה שיעורי הסטודיו. אבל בעצם, לא מעניין אותי בטן, עיצוב וחיטוב. וגם לא פילאטיס. בעצם... אני רוצה לעשות יוגה.
ואז נזכרתי שראיתי פרסום לסטודיו יוגה במרכז תרבות העמים. אז הלכתי. והיה לי נעים-נעים. קשה וכואב, אבל נפלא ומופלא. הגוף שלי כולו התפוקק בעבודה קשה והנאה. הזעתי. עמדתי על הראש וירדתי והתהפכתי במגוון תנוחות. על הגב, על הבטן, על הידיים, על הטוסיק. התפלאתי לראות כמה הגוף זוכר. הוא זוכר הכל, אבל הוא חלוד. וכמה שמחה הוא מפגין כשדורשים ממנו לשוב ולהיות מה שהוא ידע והיה בעבר.

תמיד אהבתי לעשות יוגה. אבל לפעמים היה לי קשה מדי עם המראה שהיא הציבה מולי. עם זה שקשה לי להיכנס לתנוחות מסוימות בגלל הבטן. עם זה שכבר בכיתה י"א היו לי מפרקי ירך זקנים מרוב דלקת מפרקים (משנית לקרוהן). שלפעמים אני מוותרת לעצמי בקלות. שאני מתלהבת מהר ומאוד בהתחלה אבל אחר כך מצטננת ופשוט מפסיקה ללכת. שבמזרון לידי יש מישהי גמישה ממני. שאני תמיד מסתכלת למזרון לידי. שאני לא יודעת להסתפק במה שהגוף שלי מצליח.
בגלל זה אהבתי את תרגול הקונדליני, שמתבצע רובו בעיניים עצומות. הוא עזר לי לברוח מההשוואה הזאת, ביני לבין האחרים שלידי. אבל אולי התבגרתי, כי היום כבר לא היה לי כל כך אכפת. דחפתי את עצמי בכל תנוחה עד לנקודה שבה מתחיל הכאב, אבל לא עניין אותי מה קורה לידי. נהניתי מההפעלה מחדש של המקומות שפעם היו טבעיים לי כל כך.
אחת הסיבות שויתרתי לעצמי על היוגה הייתה העומס. חמישה ימים בשבוע של לימודים לא אפשרו לי לתרגל. לא כי זה בלתי אפשרי. כי זה בלתי אפשרי מבחינתי. כי כשאני חוזרת הביתה בחמש וחצי אחה"צ, אין שום סיכוי שבשמונה אפרוס מזרון בסטודיו ואתרגל שעה וחצי. לא כשאני צריכה לקום למחרת בחמש וחצי בבוקר שוב.
במהלך ארבע השנים של התואר, הפנטזיה הגדולה שלי הייתה להצליח לשלב פעילות גופנית בקביעות בשגרת היומיום שלי. זאת אחת הסיבות שאני כבר רוצה כל כך לסיים את הלימודים, למרות שבטח לא היחידה או העיקרית שבהן.
ועכשיו יש שגרה חדשה. בעוד חודש בערך נגמרת שנת הלימודים. יש כאן הזדמנות. בארבעת החודשים הקרובים שעד הטיסה אני הולכת להיות פנויה יותר ממה שהייתי בשלוש וחצי השנים האחרונות. זה עניין של החלטה והתחייבות מול עצמי. תמיד יש את הרגע בו צריך לצאת מהבית לשיעור ורוצים להישאר, כי למי יש כוח לזוז. אבל צריך לזכור כמה נעים מרגישים כשיוצאים מהצד השני של השעה וחצי הזאת, שחולפת בלי שמרגישים. שהיא תמיד באורך הנכון. צריך לזכור כמה זה מסדר הכל. את המחשבה, את ההרגשה, את האור בעיניים והסומק בלחיים. את האהבה שלי לעצמי.
כי ככה זה. יוצא שדווקא האהבה הזאת היא אהבה התלויה בדבר. כשאני עושה למען עצמי, אני אוהבת את עצמי יותר. גם יותר בקלות. יוצא שכשאני אוהבת את הגוף שלי, הוא מחזיר לי אהבה.
אז אני הולכת מאוד להשתדל לעמוד בהתחייבות הזאת, שלי מולי. בעיקר כי בחודשים הקרובים יש לתרגול יוגה פוטנציאל להיות לי מפלט ואי של שפיות בתוך לחץ הולך וגובר בהכנה לבחינה הממשלתית. טוב שיש עוגנים כאלה שמכריחים לעצור הכל לרגע ולהקדיש זמן לכאן ועכשיו. ולעצמי.
. . .

הקיץ הגיע פתאום (ואיתו גם החלק השני של הפוסט הזה).
לפני פחות משבוע עוד ירד כאן גשם. בשבת היינו במושב וראינו קשת. היא הייתה הקשת המוזרה ביותר שראיתי בימי חיי. השעה כבר הייתה שעת אחר צהריים ובגלל שהשמש כבר ירדה מערבה, הקשת הייתה נמוכה רחבה ופחוסה. אבל היא הייתה יפה וצבעונית. היה אפשר להאמין שבקצהּ השני יש תיבה עמוסה מטבעות זהב.
אחרי תקופה של התרוצצויות שהתחילה קצת לפני החתונה ונמשכה דרך פסח ועד לשתי חתונות בשני ימים, זו אחר זו - סוף כל סוף חזרנו הביתה. הלכנו לקניות כמו שצריך. בישלנו ומילאנו את המקרר כמו שצריך. ואחרי שבתחילת השבוע היו לי שלושה ימי לימודים רצופים, זכר לימים עברו, התחילה להיות תחושה של חזרה לשגרה. ולו רק כדי להפר אותה שוב בנסיעה לפראג, אבל למה להיות קטנוניים.
בינתיים, סביב-סביב, הטבע רוחש פריחה. הכניסה לחצר הירושלמית הפרטית שלנו מלאה ריחות של פריחה. שיח ורד הבר של השכנים שמזמן אימץ גם אותנו חוצה את הגדר ומשיל שמיכה של עלים צהובים בהירים ועדינים על המדרגות. משמאל עומד עץ הלימון בפריחתו. מי שרק מתקרב לשער הכניסה לחצר לא יודע את נפשו מרוב ריח. הכל פורח וחי וצומח. אפילו הבית התחיל קצת לוותר על קפאונו הקבוע. אם פותחים חלון ביום חם הוא משתכנע קצת ומסכים להכניס חלק ממנו אליו פנימה. בימים האחרונים ירדתי משלוש שכבות לבוש לשתיים ואני אפילו מסתובבת יחפה. ומרכיבה פאזל בישיבה על הרצפה.
אני בטוחה שעוד אתגעגע לימי המעבר האלה כשיבואו ימי השרב של יולי-אוגוסט, אבל בינתיים הטבע שמח וגם אני איתו.

מרגישים את הנעימות?